III_festa_del_diable
diables_3

Breu història

El Grup de Diables de l’Espluga de Francolí va ser fundat el 1879 però va desaparèixer com a conseqüència de la guerra i de la repressió franquista. No va ser fins la revetlla de Sant Joan de 1990, cent onze anys després, que prop de 25 joves d’entre 17 i 19 anys van fer-lo renéixer, batejant l’associació amb el nom de Fills de Satanàs de l’Spelunka Diabòlica.
Amb pocs recursos, aquests joves van aconseguir roba ignífuga, instruments de percussió i van construir diverses carotes per dotar d’espectacularitat i simbolisme les seves actuacions. Dos anys després del seu renaixement, el 1992, van incorporar la primera bèstia que acompanyaria els correfocs, el Senglar, una de les principals bèsties del grup. Des de llavors, l’entitat ha anat creixent i gràcies a la implicació de les diverses generacions que han format part de la colla, hem arribat fins el dia d’avui.

Les actuacions del Grup de Diables s’han dut a terme en incomptables carrers i festes populars, majoritàriament de municipis de Catalunya, però també ha estat present a Galícia, al País Basc, a l’Aragó o a la població suïssa de Splügen, agermanada amb el nostre municipi.

Actualment, l’entitat està formada per més de 250 socis entre components de la colla adulta, la colla infantil i col·laboradors. La creació de la colla infantil ha estat un dels grans projectes d’aquests darrers anys, una colla de petits diables i tambors que va néixer durant la revetlla de Sant Joan de 2014 i que és essencial per al relleu generacional de l’entitat.

El Grup de Diables de l’Espluga de Francolí està inscrit en el registre d’entitats sense ànim de lucre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i forma part de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i del Bestiari Tradicional de Catalunya.

Som una entitat de cultura popular catalana, una associació que, com tantes d’altres, és fruït de la tradició associacionista del país i de la voluntat de mantenir vives les nostres tradicions i els valors que conformen la societat catalana i la festa popular al carrer.

On estem

Col·laboradors