La Colla Gran

La colla gran s’estructura en tres seccions: els diables, els tambors i el bestiari.

Sota les ordres del Diable Major (Llucifer) i de la Diablessa, els diables llueixen la força de l’infern, corrent, ballant i saltant, en correfocs i en altres espectacles. La Mort és un dels altres personatges que fa acte de presència en les actuacions i, amb la seva dalla, s’obre camí entre els diables. Recorrent els carrers de pobles i ciutats, aquests éssers mitològics dansen amb els ceptrots i les forques, sota el gran protagonista, el foc.

Altres diables, els de les jaquetes vermelles, són qui proveeixen de foc i carretilles a les tropes diabòliques, perquè el seu pas alegre i festiu no s’aturi en cap moment.
Els tambors són l’altra part fonamental de l’animació i l’espectacle. Es tracta d’una quinzena de músics de percussió que són els encarregats de portar el ritme als correfocs, als espectacles piromusicals, a les cercaviles i a qualsevol tipus d’escenari. Els tambors fusionen la batucada amb els tocs tradicionals dels diables.

A part d’acompanyar els correfocs i d’actuar conjuntament amb els diables, els tambors participen de forma independent allà on calgui, sent garantia de festa i bona sintonia amb el públic.